Blog

Jak mít zdravé a krásné rty a jaké zvolit líčení rtů

Víte, co je blurred lip look nebo jelly lip look? Ukážeme vám nové trendy v líčení rtů a poradíme, jakou si vybrat rtěnku, lesk na rty nebo balzám na rty.

5 trendů pro líčení rtů: Vyčarujte neodolatelný úsměv!

Věděli jste, že 29. 7. se už od roku 1940 připomíná jako Den rtěnek? Oslavte Lipstick Day a zvýrazněte své rty podle nejnovějších trendů. Máme pro vás pět tipů, jak vykouzlit krásný letní úsměv, a přitom dát rtům péči, jakou si zaslouží…

Trendy se neustále mění, vracejí se a zase odcházejí, ale co nikdy z módy nevyjde, to je zdravá a jemná pokožka rtů. Proto je důležité o kůži, která obzvlášť v létě dostává zabrat, současně také pečovat, aby zůstala vláčná a vybízela k polibku.

O vzhledu rtů rozhoduje často outfit nebo příležitost, pro kterou se líčíte. Navíc se na vás možná ze sociálních sítí hrne i spousta trendů, ale nejste si jistá, jestli jsou tyto novinky pro vás to pravé ořechové, případně jaké produkty budete potřebovat, abyste docílila stejných výsledků jako influencerky… Dáme vám proto 5 tipů, co frčí v roce 2024 a můžete si sama vybrat, jaký look vás osloví nejvíce – anebo lze různé úpravy rtů střídat podle nálady.

Trend 1: Buďte dokonale sladěná

Slaďte svou barvu rtů s celkovým outfitem, abyste dosáhla dokonalého looku! K červeným šatům zkrátka patří rudé rty, růžovou halenku skvěle doplní rty stejného odstínu. Nebojte se ale jít ještě dál a slaďte barvu rtů také s nehty či tvářenkou.

Náš tip:

Tvářenka No Makeup Blush

Chcete-li získat přirozený růžový odstín, vyzkoušejte tvářenku lehké gelovo-krémové konzistence, která zároveň obsahuje aktivní složky, jako je ester vitamínu C zlepšující mdlou pleť a diskolorace. Profi tip: Naneste ji i na rty, abyste dosáhla přesné shody odstínu a zdokonalila svůj vzhled.

Trend 2: Teplé odstíny jsou in

Když už je řeč o růžových odstínech, teplé barvy jsou nyní obzvlášť populární. Díky nim můžete totiž dosáhnout jednoduchého, ale elegantního každodenního vzhledu rtů.

Náš tip:

Pečující rtěnka No Makeup Lipstick

Tato rtěnka má pevnou texturu, ale na rtech se chová jako sérum. Obsahuje neuropeptidy a kyselinu hyaluronovou, díky kterým rty vyživuje, vyhlazuje a zároveň vyplňuje. Je k dispozici ve všech neutrálně teplých odstínech, včetně „original pink“, „rose“, „berry“, „red“, „cognac“ nebo „wine“.  Při dlouhodobém používání jsou rty viditelně plnější a hladší.

Trend 3: Vsaďte na lesklý finiš – ale bez lepení

Už jste slyšela o trendu „jelly lip look“, který dobývá Instagram i Pinterest? Lesklý efekt připomínající sladké želé je v kurzu! Leskem si můžete přetřít holé rty, abyste jim dodala přirozený třpyt, anebo jej lze navrstvit na rtěnku a zdokonalit tak líčení. Co už je naopak „out“, jsou nepříjemně lepkavé lesky.

Náš tip:

Olejový lesk na rty No Makeup

 

Nelepivý olej na rty dodává rtům nádech barvy a zářivý lesk. Složení obsahující peptidy, kyselinu hyaluronovou (HA) a olej ze semínek granátového jablka okamžitě doplňuje a vyživuje rty nezbytnou dávkou hydratace, redukuje vertikální linky kolem rtů a suchou, drsnou texturu i diskolorace. Jinými slovy, dodá vám ten nejdokonalejší šťavnatý „jelly lip look“.

Trend 4: Balzám na rty pro přirozený vzhled

Trendem jsou nejen výrazné či lesklé rty, ale také přirozený vzhled. „Nude look“ je ideální na léto, kdy člověk během dovolené ve víru zážitků nemá na líčení čas – a mnohdy ani náladu. I když se rozhodnete některé dny nelíčit, nezapomínejte však na bezbarvý balzám, díky kterému bude pokožka rtů jemná, hladká a hydratovaná.

Náš tip

Pečující balzám na rty Cold Plasma Plus+ Lip Therapy

 

Balzám hloubkově vyživuje rty a výrazně zlepšuje vertikální linky v okolí rtů i ztrátu objemu. Díky složkám, jako je kyselina hyaluronová a omega kyseliny 3, 6 a 9, které zajišťují intenzivní hydrataci a ochranu hydratační bariéry, zanechá vaše rty jemnější, plnější a pružnější i ve dnech, kdy se rozhodnete nelíčit. Navrací rtům přirozenou barvu, ale můžete balzám použít i pod rtěnku, kdy pomáhá předcházet jejímu rozmazání.

Trend 5: Blurred lip look, technika „rozmazaných“ rtů

Výrazným konturovacím tužkám à la devadesátky odzvonilo! Dalším letošním hitem, který můžeme vídat u influencerek, je pravý opak: „blurred lip look“, tedy technika, kdy jsou okraje rtů mírně rozmazané, místo toho, aby byly jasně ohraničené. Nanesením barvy a následným rozmazáním a rozetřením vytvoříte jemnější vzhled.

Náš tip

Pokud chcete dosáhnout „blurred lip looku“, nejprve naneste hydratační balzám na rty a poté aplikujte rtěnku na střed rtů. Pak od středu směrem k okrajům rtů rozetřete barvu prstem, abyste vytvořili vybledlý vnější okraj. Kapesníčkem finální vzhled dotvoříte, aby výsledek vypadal přirozeně.

Pečujte o citlivou pokožku díky adaptogenům na rostlinné bázi

S příchodem jara jsou často spojené i alergie, které se mohou negativně projevit také na pokožce. Pokud trpíte suchou a citlivou pletí, volte proto hypoalergenní produkty obsahující adaptogeny na rostlinné bázi. Prozradíme vám, které účinné zklidňující složky šetrně pomohou vaší pokožce, aby byla krásná, hydratovaná a vyživená…

Přírodní péče o pleť: kosmetika pro alergiky

Podle Státního zdravotnického ústavu postihuje alergie až 25 % populace a tento počet stále narůstá. Mezi nejčastější alergeny patří pyly, které trápí alergiky zejména nyní na jaře či v létě, kdy kvetou rostliny a každá procházka venku může způsobit otékání a svědění očí, kýchání, rýmu a také se zhoršuje stav pleti: nezřídka se objevuje ekzém, vyrážka a další kožní problémy. Pleť může být také citlivější, zarudlá či suchá.

Pokud vás trápí suchá a citlivá pokožka, poohlédněte se po kosmetice pro alergiky, která obsahuje zklidňující složky. Ty jsou důležité pro správnou ochranu před viditelným zarudnutím a svěděním.

Například Hypoallergenic Clean Correction je řada speciálně navržená pro citlivou pleť, která poskytuje šetrnou, ale účinnou péči. Obsahuje takzvané adaptogeny na rostlinné bázi, proto si díky těmto produktům můžete dopřát přírodní péči o pleť, která pokožku chrání proti stresu a škodlivinám zvenčí.

Nejlepší přírodní kosmetika pro citlivou pokožku? Poznejte sílu adaptogenů!

Jako adaptogeny se označují látky, které pomáhají zvýšit odolnost organismu na stresové situace. Zklidňující složky můžeme nalézt v bylinách, kořenech i houbách, jež přežívají v extrémních klimatických podmínkách na svých přirozených stanovištích. Přisuzuje se jim proto schopnost bojovat proti únavě a stresu – a to i v pokožce. Již stovky let se adaptogeny používají v čínské a ájurvédské medicíně a nyní se dostávají také do kosmetických receptur.

„Těmto látkám se říká adaptogeny kvůli jejich schopnosti se přizpůsobit stresu a pomoci regulovat jeho viditelné účinky na pleť,“ vysvětluje Rosalba Martone, ředitelka vzdělávacího oddělení Perricone MD. Aby mohla být složka klasifikována jako adaptogen, musí podporovat schopnost pleti bojovat se stresem i známkami stárnutí a pomáhat vyrovnávat rovnováhu pokožky. Díky těmto schopnostem jsou adaptogeny mimořádně zklidňující a přirozeně protizánětlivé, proto jsou ideální složkou kosmetiky pro citlivou pokožku.

Tyto přírodní složky vám pomohou ke krásné pleti…

  • Bazalka indická: V hinduistické kultuře je známá také jako tulsi nebo „elixír života“. Jedná se o extrakt z voňavé kvetoucí rostliny pocházející z Indie. Je známá svými protizánětlivými vlastnostmi, zklidňuje a pomáhá udržovat rovnováhu pleti tím, že ji chrání před poškozením vlivem životního prostředí. Naleznete ji například v našem jemném čisticím přípravku a vyhlazujícím regeneračním séru.
  • Výtažek z houby: Tento adaptogen, získaný z houby čaga (Rezavec šikmý), se používá v našem výživném hydratačním krému Barrier Repair a zpevňujícím a rozjasňujícím krému na oči, a to díky svým nedráždivým a antioxidačním vlastnostem, které jsou známé již po staletí. Houba v našich produktech pochází z udržitelných zdrojů z bříz v chladném podnebí severní Kanady. Tato složka bohatá na polyfenoly pomáhá důkladně ošetřovat pleť a zároveň snižuje výskyt zarudnutí, podporuje hydratační bariéru a podle klinických testů přináší rozjasňující účinky.
  • Aloe vera: Je bohatá na vitamíny a minerály a používá se již tisíce let pro své zklidňující, hydratační a chladivé vlastnosti. Tato složka rostlinného původu navíc snižuje výskyt zarudnutí. Stresovanou pleť chrání před agresory z okolního prostředí. Je proto klíčovou složkou našeho krému na holení Ultra-Smooth. 

Už žádné kompromisy mezi šetrností a účinností: Poznejte produkty z revoluční řady Hypoallergenic Clean Correction

Kolekce Hypoallergenic Clean Correction využívá jako první svého druhu tříúrovňový přístup. Hypoalergenní produkty péče o pleť jsou šetrné a zároveň účinné. První úrovní těchto vědecky podložených skin care přípravků je snížení stresu, kterého dosahujeme díky přítomnosti silně uklidňujících složek, včetně našich oblíbených adaptogenů na rostlinné bázi. Navíc přípravky neobsahují 26 známých alergenů, ani parfémy, lepek, sulfáty, silikony, parabeny, formaldehyd, butylen- a propylenglykol, peg, ftaláty, bha a bht. 

Přírodní čištění pleti

Jemný čisticí gel Hypoallergenic Clean Correction

Veganský, nekomodogenní a dermatologicky testovaný přípravek zajišťuje přírodní čištění pleti. Jemně, ale účinně odstraňuje nečistoty a mastnotu a zároveň zachovává hydrataci pokožky bez podráždění. Je ideální pro citlivou a suchou pleť díky účinným složkám jako jsou voda z fermentované rýže, přírodní zvlhčující látka glycerin a bazalka indická.

Hypoalergenní sérum na pleť

Vyhlazující regenerační sérum Hypoallergenic Clean Correction

Díky koncentrovaným složkám jemně, ale účinně redukuje vrásky i nerovnoměrný tón pleti a zklidňuje a zjemňuje pokožku, včetně té velmi citlivé. Hypoalergenní sérum na pleť obsahuje bakuchiol, což je šetrná forma retinolu rostlinného původu, niacinamid a bazalku indickou.

Hypoalergenní krém na obličej

Vyživující hydratační krém Hypoallergenic Clean Correction

Trápí vás jemné linky a vrásky, ztráta pevnosti a tenká, suchá či podrážděná pokožka? Dopřejte své pleti šetrnou péči, která chrání přirozenou hydratační bariéru pokožky, redukuje zarudnutí a vyživuje. Hypoalergenní krém na obličej obsahuje výtažek z houby čaga, ceramidy i peptidy.

Hypoalergenní oční krém

Zpevňující a rozjasňující oční krém Hypoallergenic Clean Correction

Redukujte jemné linky a vrásky, zpevněte a rozjasněte pokožku v očním okolí a sjednoťte nerovnoměrný tón a texturu v této citlivé oblasti, aniž by došlo k podráždění pleti. Pomůže vám výtažek z houby čaga s antibakteriálními a antioxidačními účinky, peptidy bojující proti úbytku kolagenu i skvalan, které jsou účinnými složkami tohoto hypoalergenního očního krému.

Hypoalergenní krém na holení

Jemný krém na holení Hypoallergenic Clean Correction

Jemný hypoalergenní krém na holení obsahuje rýžovou vodu bohatou na minerály a antioxidanty, arganový olej bohatý na mastné kyseliny a vitamín E a extrakt aloe vera bohatý na vitamíny a minerály. Díky těmto složkám je pokožka po holení zklidněná, jemná, vyživená a hladká, navíc redukuje zarudnutí a diskolorace.

Tipy, jak bojovat se suchou a citlivou pokožkou

Tipy, jak bojovat se suchou a citlivou pokožkou

Suché pokožce chybí přirozená hydratace a dostatek přirozeného kožního mazu, proto je náchylnější k podráždění a svědění. Zvláště v zimních měsících se tento stav zhoršuje. Pokud i vás trápí tento problém, poradíme vám, jak můžete o suchou a citlivou pleť pečovat, abyste jí navrátili zdravý vzhled.  

Jak vypadá suchá pleť?

Suchá pleť produkuje méně kožního mazu, tedy přirozeného oleje, který je zodpovědný za udržování hydratace pleti. Pokožka je drsná a napjatá se sklony k šupinatění. Často bývá zarudlá, svědí a v extrémních případech může i praskat.

Co způsobuje suchou pleť?

Faktorů může být několik. Sekreci mazových žláz může snižovat stárnutí, ale také povětrnostní vlivy, například nízká vlhkost vzduchu a chlad. Proto se vysušování pokožky zhoršuje v zimních měsících, kdy se teploty venku pohybují kolem bodu mrazu a v místnostech naopak bývá suchý a přetopený vzduch. Následkem toho dochází ke zúžení cév, aby se tělo chránilo a zajistilo si teplo. Tím se však zároveň snižuje produkce kožního mazu a dochází k vysušování lipidové bariéry.

Jak vypadá citlivá pleť?

Citlivá pleť je náchylnější k podráždění, bývá zarudlá, může mít drsnou texturu, loupat se i pálit. Provází ji také nepříjemný pocit napjaté kůže. Navíc může nepříznivě reagovat na některé syntetické složky v kosmetických přípravcích. Používejte proto produkty, které jsou hypoalergenní nebo určené pro citlivou pokožku.

Co způsobuje citlivou pleť?

Pokud trpíte přecitlivělou pokožkou, je vhodné problém konzultovat s dermatologem, abyste odhalili příčiny. Ty mohou být různé – patří mezi ně suchost pokožky a reakce na změny ročních období, ale také například alergie.

8 rad, jak pečovat o suchou a citlivou pokožku

Díky správné péči o suchou a citlivou pleť můžete obnovit optimální hladinu vlhkosti, aby vaše pokožka byla opět hydratovaná a získala pružnost.

Vsaďte na jemné a šetrné čištění

Pokud vás trápí suchá a citlivá pokožka, vyhněte se příliš abrazivnímu čištění a volte jemné čisticí přípravky, které pomohou hloubkově vyčistit póry a odstranit odumřelé buňky, zároveň však pokožku nevysušují. Vsaďte na metodu „double cleansing“ – v prvním kroku použijte jemný čisticí olej či balzám, který opatrně krouživými pohyby vmasírujte do pokožky a poté opláchněte teplou vodou a měkkou žínkou. V druhém kroku aplikujte čisticí pěnu či gel určené pro citlivou pokožku. Vyhledávejte jemné produkty s neutrálním pH.

Používejte hydratační sérum pro suchou pokožku

Sérum má za úkol pleť hloubkově vyživovat. Pokud trpíte suchou a citlivou pokožkou, vsaďte na hydratační sérum. Následným nanesením krému uzavřete složky séra a maximalizujete jeho účinnost.

Aplikujte hydratační krém

Aplikace hydratačního krému ráno dodá pleti nejen potřebnou vlhkost, ale zároveň vytvoří ochranu před nečistotami, s nimiž se během dne setkáte. Večer hydratační krém pro suchou pleť podporuje přirozený proces obnovy buněk. V zimním období se nebojte hutnějších krémů a při složení hledejte látky podporující hydrataci, jako je například kyselina hyaluronová.

Náš tip:

Cold Plasma Plus+ The Intensive Hydrating Complex

Dejte sbohem suché pokožce a dopřejte si hloubkovou hydrataci, vyhlazení, zpevnění a sjednocení pleti. Krém s texturou připomínající balzám obsahuje peptidy, které viditelně posilují a zpevňují pleť, ester vitamínu C bohatého na antioxidanty a rostlinný triglyceridový komplex z jojoby, sójových bobů a olivového oleje.

Přidejte do své skin care rutiny olej

Dopřejte pokožce extra porci hydratace! Suchou kůži pomáhají vyživovat obličejové oleje, které pleť hydratují hloubkově a ochraňují ji před poškozením volnými radikály a dalšími vnějšími nepříznivými faktory. Oleje můžete používat samostatně, anebo přimíchat do jiných produktů, jako je pleťový krém či podkladová báze.

Náš tip:

Chia olej Essential Fx Acyl-Glutathione

Lehký olej intenzivně vyživuje, doplňuje potřebné živiny a zároveň zachovává přirozenou lipidovou bariéru, která zadržuje vlhkost. Tím přispívá k hydrataci suché pleti. Obsahuje antioxidant acyl-glutathion složený ze tří aminokyselin a směs vitamínů F. Oleje z konopných, chia a makadamových semínek obnovují plnost pokožky a vytvářejí zdravý zářivý vzhled.

Dopřejte si hydratační masku

Jednou za týden ošetřete suchou a citlivou pleť hydratační maskou, která pokožku vyživuje, zklidňuje a oživuje.

Volte exfoliátor pro citlivou pleť

Máte-li citlivou pleť, nemusíte se vzdávat exfoliace, která pomáhá odstranit odumřelé buňky. Buďte ale zvláště opatrní. Začněte frekvencí pouze jednou týdně a při výběru peelingu se zaměřte na jemné a hydratační složky jako jsou například kyseliny PHA, které nejsou dráždivé a poskytují pleti hydrataci.

Myslete na hydrataci celého těla

Nejen pleť, ale i pokožka těla může být dehydratována, proto ji po sprše či koupeli hýčkejte bohatým tělovým mlékem, které ji vyživí a obnoví její vlhkost. Jednou týdně si také dopřejte peeling celého těla – opět ale šetrný!

Náš tip

Intenzivní vyživující péče na tělo High Potency Classics

Hyaluronový komplex 4 + 2 zajišťuje okamžitou a dlouhotrvající hydrataci, DMAE pomáhá viditelně zpevnit pokožku a chránit ji před vysoušením a extrakt z hnědých řas kůži zpevňuje, vyhlazuje a hydratuje. Pro nejlepší výsledky používejte ráno i večer.

Péče o suché rty

Na rtech je kůže obzvlášť jemná, navíc obsahuje méně tukových žláz a neprodukuje melanin, což je pigment, který chrání pokožku před UV zářením. Je proto zvláště důležité v zimě nezapomínat na ochranu rtů před vysušením a mrazem. Do zimní péče o krásu neodmyslitelně patří i balzám pro udržení zdravých rtů, který jemnou pokožku zklidní, vyživí a zabrání popraskání. Stačí ukazováčkem nanést malé množství balzámu na rty dle potřeby.

Náš tip

Pečující balzám na rty Cold Plasma Plus+

Díky patentovanému systému tekutých krystalů nejen hloubkově hydratuje a vyživuje rty, ale zároveň Lip Therapy vyhlazuje vertikální linie rtů, obnovuje ztrátu objemu, pomáhá předcházet rozmazávání rtěnky a navrací rtům přirozenou barvu.

 

Vsaďte na prevenci: Bonusové tipy, jak předejít suché a citlivé pokožce

  • Nepřetápějte místnost a udržujte v ní vlhkost v rozmezí od 40 do 60 %.
  • Používejte ekologicky šetrné či hypoalergenní prášky a gely na praní.
  • Omezte příliš horké koupele a sprchování, které vysušuje pokožku. Pokud po koupeli zatoužíte, přidejte do ní koupelový hydratační olej.
  • Při otírání po sprše či koupeli nepoužívejte příliš hrubou osušku.
  • Nezapomínejte ani na vnitřní hydrataci a pijte dostatek vody.
Zaostřeno na pigmentové skvrny: Jak se zbavit tmavých skvrn na kůži?

K létu neodmyslitelně patří opalování i venkovní aktivity. Nezapomeňte však během slunečních dnů chránit pokožku nejen před rizikem spálení, ale také před vznikem pigmentových skvrn. Výskyt tmavších flíčků na kůži mají na svědomí různé faktory, mezi které patří i sluneční paprsky, jež vedou k nadměrné tvorbě melaninu. Jak nežádoucím skvrnkám předejít a jak si s nimi poradit, pokud se objeví?

Melanin je přirozená pigmentace, která dodává pleti tón. Jeho množství se však může zvýšit a dochází pak k takzvané hyperpigmentaci a vzniku tmavých skvrn. Nejsou sice zdraví nebezpečné, ale mohou být nepříjemným estetickým problémem. Objevují se na různých místech po těle, nejčastěji v obličeji, ale také na rukou, ramenech či zádech. Příčiny bývají různé – hladina melaninu se mění v souvislosti s věkem, hormonálními změnami (například během menopauzy či těhotenství, kdy se hnědé skvrny označují jako melasma), roli sehrává také dědičnost, ale i vystavení UV záření.

Jak předcházet pigmentovým skvrnám

Prevencí před vznikem pigmentových skvrn je používání přípravků s ochranným faktorem SPF a to i ve dnech, kdy se slunce schovává za mraky. Zároveň se vyhýbejte přímému slunečnímu záření. Zejména mezi 11 a 15 hodinou volte raději stín a pokud přeci jen budete trávit čas venku, nasaďte na hlavu kšiltovku či klobouk, které obličej částečně zastíní. Protože pigmentové skvrny mohou vzniknout i jako důsledek zánětu, snažte se vyhnout tomu, abyste se dotýkala prsty obličeje, zvláště pokud máte znečištěné ruce.

3 účinné látky, které pomáhají zbavit se tmavých skvrn na kůži

1.     Vitamin C

Bojovat s pigmentovými skvrnami pomáhají produkty s vitaminem C, který neutralizuje volné radikály a chrání pleť před škodlivými vlivy prostředí. Tato složka díky svým antioxidačním a protizánětlivým účinkům pleť regeneruje, tonizuje, navrací jí pružnost, a navíc sjednocuje tón pleti a snižuje výskyt hyperpigmentace, jako jsou skvrny od slunečního záření, tmavé skvrny a jizvy po akné.

Co je ester vitaminu C?

Ester vitaminu C je patentovaná ingredience, kterou vyvinul doktor Nicholas Perricone. Vzniká smísením kyseliny L-askorbové a kyseliny palmitové. Toto spojení výsledné látce propůjčuje jedinečné vlastnosti: Je rozpustná v tucích a jednoduše se vstřebává. Díky tomu se jí do hlubokých vrstev pokožky dostane až 7× více. Navíc je ester vitaminu C vysoce stabilní a také méně dráždivý než tradiční forma tohoto vitaminu.

2.     Alfa-arbutin

Dalším přírodním antioxidantem je i rostlina zvaná medvědice lékařská, z níž se získává látka alfa-arbutin, která rovněž zmírňuje výskyt tmavých skvrn. Pomáhá předcházet vzniku melaninu na pokožce a dodává pleti rovnoměrnější tón. Výborně působí právě v tandemu s vitaminem C.   

3.     Resorcinol

Resorcinol se získává z kůry borovice. Řeší pigmentaci a zároveň poskytuje zvýšenou antioxidační ochranu v boji proti poškození volnými radikály. Výsledkem je rovnoměrný tón pleti a její jasnější a zářivější vzhled.

Náš tip pro lokální péči o pigmentové skvrny:

Vitamin C Ester Intensive Dark Spot Treatment od Perricone MD

Produkt určený pro všechny typy a odstíny pleti pomáhá zmírňovat stařecké skvrny, tmavě hnědé flíčky od slunce, následky jizviček, UV záření a vyrážek. Obsahuje tři formy vitaminu C, včetně patentovaného esteru vitaminu C. Společně s alfa-arbutinem a resorcinolem účinně podporuje rovnoměrný vzhled pokožky. Slouží k lokálnímu ošetření a můžete jej použít na skvrny na obličeji, rukou i kdekoliv na těle. Naneste přípravek ráno a večer na vyčištěnou pleť a po úplném vstřebání pokračujte s dalším ošetřením. Pokud jej budete používat ráno, nezapomeňte následně aplikovat ochranný SPF krém. 

Jaké jsou další metody boje proti hyperpigmentaci?

Jestliže domácí kosmetická péče nestačí, navštivte dermatologa, který vám může doporučit řešení šité na míru vaší pleti – například chemický peeling, světelnou terapii či mikrodermabrazi.

Rada odborníka

Jak správně pečovat o svou pleť po prázdninách, jaké jsou tajné tipy dermatologa? Inspirujte se radami od lékařky demartologie MUDr. Lucie Rajské, Ph.D a odhalte svou krásu.
Lucie je zkušenou a kvalifikovanou lékařkou anti-agingové medicíny a dermatologie a nyní působí na své vlastní klinice dermatologie - www.lucierajska.cz

  1. Blíží se konec léta a prázdnin, jak nejlépe zregenerovat pleť po letním sluníčku a dovolených u moře?

Po létě, kdy naše pleť dostala zabrat slunečními paprsky, může být dehydratovaná, suchá, matná a celkově bez jiskry. To ani nemluvím o možnosti nově vzniklých pigmentových skvrn. Proto by bylo vhodné věnovat jí v tomto období zvýšenou péči. 

Na začátek péče doporučím odstranění odumřelých kožních buněk pomocí šetrného peelingu. Denní rozjasňující a exfoliační peeling, který pleť vyhladí a díky obsahu vitamínu C také rozjasní a rozzáří, může být tou správnou volbou. Pleti bychom měli dodat následně pořádnou dávku hydratace, ideálně v podobě kyseliny hyaluronové. Hýčkejte svou pleť pravidelně s pomocí pleťových masek, které obecně doporučuji používat alespoň dvakrát týdně, dále hydratačními séry a pleťovými krémyKrálovnou hydratace je rozhodně kyselina hyaluronová, ale sáhnout můžeme třeba i po niacinamidu, péči s obsahem glycerinu, aj. Také vitamín C podpoří nejen vlastní kolagenezi, tedy omlazení pleti, ale navíc je tato látka skvělým antioxidantem, který chrání naši pleť před nepříznivými vlivy zevního okolí. Současně pleť rozjasňuje a postupně také zesvětluje pigmentové skvrny, které se během léta mohly objevit. 

  1. Je potřeba měnit produkty v péči o pleť podle ročních období?

Za sebe změnu péče dle ročního období ráda doporučím. Na zimu dělá pleti většinou lépe péče hutnějšími a výživnějšími krémy, oproti tomu během dní, kdy jsou teploty vyšší a slunce intenzivnější, hutná textura už nemusí být na pleti tolik příjemná. Vhodnější jsou v tuto chvíli spíše lehké fluidy a emulze, které pokožku nezatíží. Vše je samozřejmě ale individuální, což znamená, že někdo preferuje hutnější krémy i během léta, protože jeho pleti prostě vyhovují.

Co se týče aktivních látek, během zimy, kdy je UV záření mírnější, můžeme bezpečněji do noční rutiny nově zařadit retinol, dále třeba AHA, BHA kyseliny, a jiné pečující látky. Na ochranu pleti SPF bychom neměli ale zapomínat ani během zimy.  

  1. Jak bychom se měli o svou pleť starat, abychom předešli stárnutí a vráskám? Máte nějaké „tajné" tipy?

Základem péče o pleť a zpomalení stárnutí, jsou dle mého tři základní kroky – důkladné odlíčení a čištění pleti, dokonalá hydratace a pečlivá ochrana před slunečním zářením. To je takové pečující minimum, po kterém se naše pleť bude cítit dobře a zdravě. Každá péče navíc se ale rozhodně počítá. Dobré je do rutiny zařadit pečující péči například také s peptidy, které jsou z mého pohledu takový účinný elixír mládí. U Perricone MD najdete celou řadu, která obsahuje peptidy a tou je Neuropeptide.😊 Dalším „zázrakem“ jsou pak antioxidanty, které, jak jsem již zmínila výše, chrání pleť před negativními vlivy prostředí, ve kterém žijeme.

Z takových „tajných“ tipů, o kterém už, doufám, začíná být povědomí trochu širší, je namáčení odličovacích tamponků před tím, než je přiložíme na pleť. Voda totiž tamponek změkčí a on potom na pleť nepůsobí tak drsně, což může škodit třeba citlivější pleti. Zároveň, když jej navlhčíme, spotřebujeme následně menší množství čistícího produktu. 😊

Další moje doporučení je ukládat séra nebo i oční krémy, obzvlášť ty, které mají kovový aplikátor, do lednice. Pleť je následně ještě rozjasněnější a pokud někdo trpí na otoky pod očima, často je právě chladivým krémem dokáže zmírnit. 

  1. Jaký je váš nejoblíbenější produkt od Perricone MD?  

Jednoznačně Cold Plasma Plus+ Intenzivní hydratační komplex. Z této řady je velmi účinný také oční krém. 

  1. Dala byste nějakou radu všem perriconistkám? Na co by měly v péči o pleť myslet, co by neměly zapomínat nebo cokoliv jiného vás napadá. 

Základem péče o pleť, která se časem vrátí, je pravidelnost, pečlivost a trpělivost. První výsledky totiž možná nevidíme hned, ale přichází postupem času. O to jsou ale trvalejšího charakteru. Veškerá péče o pleť se počítá a pleť nám ji s odstupem času vrací. Pokud nově zařazujeme do své rutiny aktivní látky, dejme jim čas. Nikdy nekombinujme v jedné době dvě a více aktivních látek. Snadno by totiž mohlo dojít k iritaci pleti.

Nezapomínejme ani na pravidelnou aplikaci a reaplikaci krému s ochranným faktorem proti slunci. V zimě alespoň SPF 30, na jaře a v létě pak SPF 50. Ochranu nanášejme vždy na konci své denní rutiny a během dne osvěžujme ochrannou vrstvu novou dávkou ochrany. Nespoléhejte na ochranu make-upem, nebude dostatečná. Obličejové mlhy, které nenaruší líčení, jsou ideální variantou. Sluníčko je totiž jedna z nejzásadnějších příčin stárnutí pleti. Podílí se na vzniku vrásek, povadání pleti, rozvoji nových pigmentací, ale zároveň mimo jiné také na vzniku kožních prekanceróz nebo dokonce kožních nádorů. 

Na konci každého dne nezapomeňte důkladně zbavit svoji pleť nánosů líčidel, celodenního prachu, smogu i nečistot z polibků od přátel. Pleť také dokonale hydratujte.