Rada odborníka

Jak správně pečovat o svou pleť po prázdninách, jaké jsou tajné tipy dermatologa? Inspirujte se radami od lékařky demartologie MUDr. Lucie Rajské, Ph.D a odhalte svou krásu.
Lucie je zkušenou a kvalifikovanou lékařkou anti-agingové medicíny a dermatologie a nyní působí na své vlastní klinice dermatologie - www.lucierajska.cz

  1. Blíží se konec léta a prázdnin, jak nejlépe zregenerovat pleť po letním sluníčku a dovolených u moře?

Po létě, kdy naše pleť dostala zabrat slunečními paprsky, může být dehydratovaná, suchá, matná a celkově bez jiskry. To ani nemluvím o možnosti nově vzniklých pigmentových skvrn. Proto by bylo vhodné věnovat jí v tomto období zvýšenou péči. 

Na začátek péče doporučím odstranění odumřelých kožních buněk pomocí šetrného peelingu. Denní rozjasňující a exfoliační peeling, který pleť vyhladí a díky obsahu vitamínu C také rozjasní a rozzáří, může být tou správnou volbou. Pleti bychom měli dodat následně pořádnou dávku hydratace, ideálně v podobě kyseliny hyaluronové. Hýčkejte svou pleť pravidelně s pomocí pleťových masek, které obecně doporučuji používat alespoň dvakrát týdně, dále hydratačními séry a pleťovými krémyKrálovnou hydratace je rozhodně kyselina hyaluronová, ale sáhnout můžeme třeba i po niacinamidu, péči s obsahem glycerinu, aj. Také vitamín C podpoří nejen vlastní kolagenezi, tedy omlazení pleti, ale navíc je tato látka skvělým antioxidantem, který chrání naši pleť před nepříznivými vlivy zevního okolí. Současně pleť rozjasňuje a postupně také zesvětluje pigmentové skvrny, které se během léta mohly objevit. 

  1. Je potřeba měnit produkty v péči o pleť podle ročních období?

Za sebe změnu péče dle ročního období ráda doporučím. Na zimu dělá pleti většinou lépe péče hutnějšími a výživnějšími krémy, oproti tomu během dní, kdy jsou teploty vyšší a slunce intenzivnější, hutná textura už nemusí být na pleti tolik příjemná. Vhodnější jsou v tuto chvíli spíše lehké fluidy a emulze, které pokožku nezatíží. Vše je samozřejmě ale individuální, což znamená, že někdo preferuje hutnější krémy i během léta, protože jeho pleti prostě vyhovují.

Co se týče aktivních látek, během zimy, kdy je UV záření mírnější, můžeme bezpečněji do noční rutiny nově zařadit retinol, dále třeba AHA, BHA kyseliny, a jiné pečující látky. Na ochranu pleti SPF bychom neměli ale zapomínat ani během zimy.  

  1. Jak bychom se měli o svou pleť starat, abychom předešli stárnutí a vráskám? Máte nějaké „tajné" tipy?

Základem péče o pleť a zpomalení stárnutí, jsou dle mého tři základní kroky – důkladné odlíčení a čištění pleti, dokonalá hydratace a pečlivá ochrana před slunečním zářením. To je takové pečující minimum, po kterém se naše pleť bude cítit dobře a zdravě. Každá péče navíc se ale rozhodně počítá. Dobré je do rutiny zařadit pečující péči například také s peptidy, které jsou z mého pohledu takový účinný elixír mládí. U Perricone MD najdete celou řadu, která obsahuje peptidy a tou je Neuropeptide.😊 Dalším „zázrakem“ jsou pak antioxidanty, které, jak jsem již zmínila výše, chrání pleť před negativními vlivy prostředí, ve kterém žijeme.

Z takových „tajných“ tipů, o kterém už, doufám, začíná být povědomí trochu širší, je namáčení odličovacích tamponků před tím, než je přiložíme na pleť. Voda totiž tamponek změkčí a on potom na pleť nepůsobí tak drsně, což může škodit třeba citlivější pleti. Zároveň, když jej navlhčíme, spotřebujeme následně menší množství čistícího produktu. 😊

Další moje doporučení je ukládat séra nebo i oční krémy, obzvlášť ty, které mají kovový aplikátor, do lednice. Pleť je následně ještě rozjasněnější a pokud někdo trpí na otoky pod očima, často je právě chladivým krémem dokáže zmírnit. 

  1. Jaký je váš nejoblíbenější produkt od Perricone MD?  

Jednoznačně Cold Plasma Plus+ Intenzivní hydratační komplex. Z této řady je velmi účinný také oční krém. 

  1. Dala byste nějakou radu všem perriconistkám? Na co by měly v péči o pleť myslet, co by neměly zapomínat nebo cokoliv jiného vás napadá. 

Základem péče o pleť, která se časem vrátí, je pravidelnost, pečlivost a trpělivost. První výsledky totiž možná nevidíme hned, ale přichází postupem času. O to jsou ale trvalejšího charakteru. Veškerá péče o pleť se počítá a pleť nám ji s odstupem času vrací. Pokud nově zařazujeme do své rutiny aktivní látky, dejme jim čas. Nikdy nekombinujme v jedné době dvě a více aktivních látek. Snadno by totiž mohlo dojít k iritaci pleti.

Nezapomínejme ani na pravidelnou aplikaci a reaplikaci krému s ochranným faktorem proti slunci. V zimě alespoň SPF 30, na jaře a v létě pak SPF 50. Ochranu nanášejme vždy na konci své denní rutiny a během dne osvěžujme ochrannou vrstvu novou dávkou ochrany. Nespoléhejte na ochranu make-upem, nebude dostatečná. Obličejové mlhy, které nenaruší líčení, jsou ideální variantou. Sluníčko je totiž jedna z nejzásadnějších příčin stárnutí pleti. Podílí se na vzniku vrásek, povadání pleti, rozvoji nových pigmentací, ale zároveň mimo jiné také na vzniku kožních prekanceróz nebo dokonce kožních nádorů. 

Na konci každého dne nezapomeňte důkladně zbavit svoji pleť nánosů líčidel, celodenního prachu, smogu i nečistot z polibků od přátel. Pleť také dokonale hydratujte.