Zaostřeno na pigmentové skvrny: Jak se zbavit tmavých skvrn na kůži?

K létu neodmyslitelně patří opalování i venkovní aktivity. Nezapomeňte však během slunečních dnů chránit pokožku nejen před rizikem spálení, ale také před vznikem pigmentových skvrn. Výskyt tmavších flíčků na kůži mají na svědomí různé faktory, mezi které patří i sluneční paprsky, jež vedou k nadměrné tvorbě melaninu. Jak nežádoucím skvrnkám předejít a jak si s nimi poradit, pokud se objeví?

Melanin je přirozená pigmentace, která dodává pleti tón. Jeho množství se však může zvýšit a dochází pak k takzvané hyperpigmentaci a vzniku tmavých skvrn. Nejsou sice zdraví nebezpečné, ale mohou být nepříjemným estetickým problémem. Objevují se na různých místech po těle, nejčastěji v obličeji, ale také na rukou, ramenech či zádech. Příčiny bývají různé – hladina melaninu se mění v souvislosti s věkem, hormonálními změnami (například během menopauzy či těhotenství, kdy se hnědé skvrny označují jako melasma), roli sehrává také dědičnost, ale i vystavení UV záření.

Jak předcházet pigmentovým skvrnám

Prevencí před vznikem pigmentových skvrn je používání přípravků s ochranným faktorem SPF a to i ve dnech, kdy se slunce schovává za mraky. Zároveň se vyhýbejte přímému slunečnímu záření. Zejména mezi 11 a 15 hodinou volte raději stín a pokud přeci jen budete trávit čas venku, nasaďte na hlavu kšiltovku či klobouk, které obličej částečně zastíní. Protože pigmentové skvrny mohou vzniknout i jako důsledek zánětu, snažte se vyhnout tomu, abyste se dotýkala prsty obličeje, zvláště pokud máte znečištěné ruce.

3 účinné látky, které pomáhají zbavit se tmavých skvrn na kůži

1.     Vitamin C

Bojovat s pigmentovými skvrnami pomáhají produkty s vitaminem C, který neutralizuje volné radikály a chrání pleť před škodlivými vlivy prostředí. Tato složka díky svým antioxidačním a protizánětlivým účinkům pleť regeneruje, tonizuje, navrací jí pružnost, a navíc sjednocuje tón pleti a snižuje výskyt hyperpigmentace, jako jsou skvrny od slunečního záření, tmavé skvrny a jizvy po akné.

Co je ester vitaminu C?

Ester vitaminu C je patentovaná ingredience, kterou vyvinul doktor Nicholas Perricone. Vzniká smísením kyseliny L-askorbové a kyseliny palmitové. Toto spojení výsledné látce propůjčuje jedinečné vlastnosti: Je rozpustná v tucích a jednoduše se vstřebává. Díky tomu se jí do hlubokých vrstev pokožky dostane až 7× více. Navíc je ester vitaminu C vysoce stabilní a také méně dráždivý než tradiční forma tohoto vitaminu.

2.     Alfa-arbutin

Dalším přírodním antioxidantem je i rostlina zvaná medvědice lékařská, z níž se získává látka alfa-arbutin, která rovněž zmírňuje výskyt tmavých skvrn. Pomáhá předcházet vzniku melaninu na pokožce a dodává pleti rovnoměrnější tón. Výborně působí právě v tandemu s vitaminem C.   

3.     Resorcinol

Resorcinol se získává z kůry borovice. Řeší pigmentaci a zároveň poskytuje zvýšenou antioxidační ochranu v boji proti poškození volnými radikály. Výsledkem je rovnoměrný tón pleti a její jasnější a zářivější vzhled.

Náš tip pro lokální péči o pigmentové skvrny:

Vitamin C Ester Intensive Dark Spot Treatment od Perricone MD

Produkt určený pro všechny typy a odstíny pleti pomáhá zmírňovat stařecké skvrny, tmavě hnědé flíčky od slunce, následky jizviček, UV záření a vyrážek. Obsahuje tři formy vitaminu C, včetně patentovaného esteru vitaminu C. Společně s alfa-arbutinem a resorcinolem účinně podporuje rovnoměrný vzhled pokožky. Slouží k lokálnímu ošetření a můžete jej použít na skvrny na obličeji, rukou i kdekoliv na těle. Naneste přípravek ráno a večer na vyčištěnou pleť a po úplném vstřebání pokračujte s dalším ošetřením. Pokud jej budete používat ráno, nezapomeňte následně aplikovat ochranný SPF krém. 

Jaké jsou další metody boje proti hyperpigmentaci?

Jestliže domácí kosmetická péče nestačí, navštivte dermatologa, který vám může doporučit řešení šité na míru vaší pleti – například chemický peeling, světelnou terapii či mikrodermabrazi.